Vi mennesker er vanemennesker. Som vanemennesker har vi det med at falde i det samme hak, og gøre tingene på den samme måde. Vi slår autopiloten til. Det er ganske simpelt fordi det kræver for meget energi, hvis vi skal tænke hele tiden. MEN når vi falder i det samme hak, så kan det daglige Stand-up godt blive lidt ensformigt. Kender du mon det? Vi kender det, og nedenfor giver vi dig syv tips og tricks til at få piftet Daily Stand-up op igen.

Skab tryghed som det første

Inden vi kommer til vores tips og tricks, vil vi dog alligevel gerne opfordre til først at blive helt sikker i disciplinen Daily Stand-up. Sørg for at komme ind i en god rytme og sørg for at teamet, og du selv, er sikre og trygge ved Daily Stand-up. Endelig må I ikke glemme formålet – nemlig at teamet får delt fremgang på opgaver med hinanden, så de agerer som ét team om at nå i mål med opgaverne.

 

#1 – Stil jer på en ny plads

Ofte ender vi med at stå det samme sted til Daily Stand-up. For at give lidt variation kan I prøve, at stå nye steder. Fortsæt med at stå omkring sprint boardet, i en halvcirkel, skulder mod skulder. Men sæt fokus på at mikse jer rundt, og stå ved siden af en ny hver dag.

 

#2 – Lad en ny styre musen

Ligesom vi ofte stiller os det samme sted, er det jævnligt den samme der stiller sig ved musen, klar til at styre slagets gang. Det er helt galt, hvis det altid er dig som Scrum Master, der styrer musen, men det er en opsang vi tager en anden dag. Prøv at skiftes til at styre musen. I kan gøre lidt sjov ud af det, såsom sidste mand til Daily Stand-up styrer musen, eller den der dagen forinden var den bedste buddy styrer musen. 

 

#3 – Ændre visning på jeres sprint board

Der kan være flere måder at gennemgå opgaverne på. Vigtigst synes vi dog, det er at blive faktuelle og konkrete ved at se opgaverne på boardet, så det ikke bare bliver til sniksnak. I kan vælge at gennemgå sprint boardet opgave for opgave, I kan have fokus på opgaver opdateret inden for de seneste 24 timer eller I kan lave filtre med jeres navne og på den måde gennemgå opgaverne. Det kan give variation at I ikke bruger samme visning to dage i træk. Lad evt. den der styrer musen om at vælge visning.

 

#4 – Skift rækkefølge på hvem der taler

Start forskellige steder, så det ikke altid er den samme person, der starter med at sige noget til Daily Stand-up. Hvis I går sprintets opgaver igennem kommer dette mere automatisk. Hvis I tager det pr. person, kan I gøre noget sjovt ud af det, f.eks. ved at kaste med en bold; den bolden kastes til har taletid indtil vedkommende kaster bolden videre. Husk at få vist opgaverne på boardet mens I taler om dem.

 

#5 – Skift lokale

Scumguiden anbefaler at holde Daily Stand-up samme tid og samme sted hver dag for at minimere kompleksitet, og det gør vi sådan set også. Men prøv et nyt sted for en enkelt dag, en uge eller generelt. Nye omgivelser giver bare nyt liv til Daily Stand-up.

 

#6 – Sæt fokus på “done”

Hav fokus på at få færdiggjort opgaverne. Dette sker ikke til Daily Stand-up, men det er her teamet gør det synligt for hinanden hvad de har færdiggjort siden sidste Stand-up. I kan sætte ekstra fokus på “done” ved at visualisere det og gøre det transparent – f.eks. ved at lægge en bold i en glasbeholder eller ringe med en klokke hver gang en opgave lukkes.

 

#7 – Varier jeres spørgsmål

De tre gængse spørgsmål til et Daily Stand-up er: “Hvad har jeg lavet i går”, “Hvad skal jeg lave i dag” samt “Er der nogen forhindringer”. Prøv at varier disse. I kan variere dem, og samtidig sætte fokus på “done” ved at spørge: “Hvad har jeg fået done i går” “Hvad skal jeg sætte i done i dag” “Er der noget, der forhindrer mig i at sætte en opgave i done”. 

 

Hvad mener du?

Har du mon selv prøvet noget for at peppe jeres Daily Stand-up lidt op? Eller har du set et lidt anderledes Stand-up, der fungerede rigtigt godt? Vi er nysgerrige efter at høre dine erfaringer, så del meget gerne dine tanker og input i en kommentar nedenfor.