Daily Stand-up er for udviklerteamet, og andre mulige deltagere (pånær Scrum Master) er velkomne til at lytte med, men ikke til at deltage. Andre stakeholders til teamet kan dog sagtens opnå store fordele ved at være med og få samme læring og daglige ”opdragelse”. Det skal bare gøres rigtigt. Her kan du læse lidt om, hvordan du som team member eller interessent skal deltage i et Daily Stand-up.

Team Member

Som Team Member skal du sørge for at møde velforberedt. Opdater dine opgaver, før I mødes, og vær klar med dagens opgaver og eventuelle udfordringer. Du må meget gerne være nysgerrig på dine kollegaers løsninger og byde ind på deres udfordringer, men I skal ikke gå i løsningsmode. Er der noget, der åbenlyst trænger til at blive vendt, så aftal at gøre det straks efter mødet. Hjælp hinanden med at holde mødet effektivt.

Scrum Master

Din vigtigste rolle er at lære teamet at holde sig på 15 minutter og gøre de 15 minutter til rigeligt. Hold dig i baggrunden og vær klar til at træde til, hvis teamet har forhindringer, du kan løbe med. Hold øje med teamdynamikken i rummet, så du kan hjælpe dit team til at effektivisere og variere deres møde og i øvrigt opfange temaer til det kommende retrospective. Sørg for at eventuelt andre deltagere i rummet overholder reglerne.

Product Owner

Som Product Owner kan du være vigtig for teamet at have med til Daily Stand-up. Du er der måske mest for at følge med i status, men det er også ok, hvis bare du ikke siger det højt. Teamet kan bruge dig, hvis de har spørgsmål til opgaver, eller de skal bruge dig til anden afklaring med stakeholders, du repræsenterer. Hold dig i baggrunden, men vær endelig ikke genert med din ros, hvis teamet leverer.

Leder

Det kan ikke anbefales, at du deltager i Stand-up hver dag, men det kan være fint for alle, at du dukker op indimellem. Det giver dig en føling med, hvad der sker, og det giver teamet en bevidsthed om, at du er nærværende og klar til at hjælpe, hvis der er problemer. Du må dog under ingen omstændigheder blande dig – uanset hvor mange gode forslag du har. Din vigtigste rolle er at træde tilbage og lade teamet vise dig, at de sagtens selv kan klare det. Stol på at teamet og Scrum Master nok skal bringe de udfordringer videre, de ikke selv kan håndtere.

Alle andre

Mon ikke de fleste på nuværende tidspunkt har en ret god idé om, hvad der vil stå her. Kom bare og kig. Scrum-ceremonier er som udgangspunkt åbne, og vi hylder transparens, men du må ikke forstyrre mødet. Det er vigtigt, at alle i rummet backer up om at give teamet ro, så de kan levere det, de skal.